Европейската комисия предложи да се увеличат митата върху вноса в ЕС на

...
Европейската комисия предложи да се увеличат митата върху вноса в ЕС на
Коментари Харесай

ЕК  предлага по-високи мита за внос на зърнени продукти от Русия и Беларус

Европейската комисия предложи да се усилят митата върху вноса в Европейски Съюз на зърнени култури, маслодайни семена и производни артикули („ зърнено-житни артикули “) от Русия и Беларус, в това число пшеница, царевица и слънчогледово брашно. Макар тези мита да са задоволително високи, с цел да се противодейства на този импорт в Европейски Съюз на процедура, те не биха засегнали износа за трети страни, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „ Предлагаме налагането на мита върху този съветски импорт, с цел да се понижи възходящият риск за нашите пазари и нашите аграрни стопани. Те ще понижат потенциала на Русия да употребява Европейски Съюз в интерес на своята военна машина. Също по този начин поддържаме уговорката си за опазване на международната продоволствена сигурност, изключително за разрастващите се страни. Постигаме точния баланс сред поддръжката за нашата стопанска система и селскостопанските общности. Същевременно поддържаме непоколебимата си поддръжка за Украйна. “ 

Увеличените мита ще се прилагат и за Беларус с оглед на тесните политически и стопански връзки на страната с Русия. Освен това, като включи Беларус в новата мярка, Европейски Съюз ще попречи на Русия да употребява Беларус, с цел да заобиколи новите мита и да насочи своите артикули към пазара на Европейски Съюз.

Транзитът на зърнени култури, маслодайни семена и производни артикули от Русия и Беларус към трети страни не е обиден от днешното предложение. Това демонстрира, че Европейският съюз остава напълно зает с насърчаването на продоволствената сигурност в международен мащаб, изключително що се отнася до разрастващите се страни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР